‘Strøm Eriksen brenner kaffe på Andøya, lengst nord i Nordland. Eiere og drivere er Trond Strøm og Vanja Eriksen Strøm, som flyttet «hjem» etter å ha bodd i Tromsø i 15 år. Bakgrunnen for valget var primært å drive Hotell Marena på Andenes, som eies av Tronds far. Tronds interesse for kaffe medførte at det i resepsjonen ble opprettet muligheter for hotellets gjester til å få seg en god kopp kaffe. Vi startet med Wilfa svart manuell. Etterhvert utviklet det seg interesse for konseptet, og vi etablerte fullblods kaffebar i resepsjonen til hotellets gjester og til lokalbefolkninga. Hotellets resepsjonister fikk kursing av Mikkel Dagestad som ble fløyet opp fra Temperato/Lippe i Oslo. Etter en sesong så vi at lokalene i resepsjonsområdet ble for små for kaffebar og lobby. Det ble rett og slett ikke plass til hotellets gjester. Samtidig ønsket vi å utvikle vårt konsept til også å inneholde kaffebrenneri. Vi hadde «lært» lokalbefolkninga å sette pris på håndbrygget kvalitetskaffe, og så at kaffen som ble best likt nok hadde en annen smaksprofil en bestselgerne på løkka. Derfor ønsket vi å brenne kaffe som også traff vårt marked smaksmessig.
Vi kjøpte sentralt lokale på Andenes, og startet istandgjøring til kaffebar og kaffebrenneri høsten 2014. 15.november åpnet vi kaffebaren, og vår Diedrich IR-12 sto ferdig installert sommeren 2015. Vi selger også alt av kafferelatert utstyr som Hariobryggere, kverner, traktere fra WIlfa, presskanner, mokkakannner, Chemex mv. Mange blir overrasket når de finner at vi har pakning- og filterkit til Bialettikanner i alle størrelser på lager….
Videre er vi lokal forhandler for Jura, Espressospesialisten, Coffee Queen m.fl. Det siste halve året har vi solgt inn en god del utstyr til lokale bedrifter, og også opprettet kaffeleveranseavtaler til flere av disse.
Andøya har stor pågang av turister, spesielt om sommeren. Det er vår høysesong i kaffebaren. Vi har derfor valgt å knytte noen av våre produkter til dette markedet, som vår nordlyskaffe og vår midnattsolkaffe. Nordlyskaffen brennes bare når målinger fra Andøya rakettskytefelt viser at Nordlyset brenner på sitt sterkeste.
Vi har vært veldig bevisste på at at vi er lokalisert langt unna det etablerte kaffemiljøet, og har brukt ressurser på kursing og opplæring. Måns Akne Andersson har gitt oss opplæring på kaffebrenneren og hjulpet oss med brenneprofiler. I tillegg har vi fått kursing fra Madeleine Solheim Johnsen i kunsten å lage kaffebaserte drinker. Noe vi benytter oss av på våre månedlige spillkvelder med skjenkebevilling.
Trond startet kaffebrenningen på en hjemmebrenner fraGene. Og det første året har vi valgt å brenne et begrenset utvalg kaffe, for å bli kjent med brenneren og justering av de etablerte profilene våre. Kaffen vi brenner skal være en kaffe de fleste av våre gjester liker. Den skal være gjenkjennelig, men samtidig avsløre noe nytt. Som skal gi mersmak og vekke nysgjerrighet på kaffen. Lysere, fruktigere kaffebønner tar vi inn fra andre brennerier. Det samme gjelder mørke og kraftige kaffetyper. Før sommeren i år fikk vi også god hjelp til å blende vår egen espresso, og har nå tre varianter i salg. Disse er spesielt populære hos kunder med kaffemaskiner hjemme.
Vi er en familiebedrift; Trond og Vanja er gift, og alle våre tre barn jobber mer eller mindre hos oss. Søskenbarn og foreldre bidrar også i bedriften. Vi har en Ape Piaggio innredet med espressomaskin, som vi forhåpentligvis kan bruke som rekrutteringsarena for unge, lokale baristispirer med mopedlappen.
Vi er helt i startfasen av vårt kaffeeventyr, og vi ser frem til fortsettelsen…
Strøm Eriksen AS
Storgata 9B
8480 Andenes
Tlf.: 94175612
E-post: post@stromeriksen.no